O Nama

Bioskop Abazija

O BIOSKOPU ABAZIJA

Početkom ovoga veka, objekat bioskopa Abazija se nalazio u izuzetno lošem stanju. Krov je prokišnjavao na više mesta i bio sklon urušavanju. Objekat je bio u potpunosti građevinski devastiran, bez električnih i vodovodnih instalacija, bez priključka na kanalizacionu mrežu. Pre početka rekonstrukcije i sanacije, stanje objekta je procenio sudski veštak, i procenu sudskog veštaka odobrila je komisija Grada Subotice. Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica dao je uslove za restauraciju zgrade, sa posebnim akcentom na potpunu rekonstrukciju krova i fasade, a u skladu sa prvobitnim izgledom objekta Bioskopa Abazija.

Ovaj arhitektonski vredan objekat, projektovan i izgrađen davne 1925. godine, sastavni je deo zakonom zaštićene arhitektonske celine parka Palić. Nakon sanacije i otvaranja, ovo je najstariji bioskop na prostoru bivše Jugoslavije zidan namenski kao bioskop, što ga čini jedinstvenom turističkom i kulturnom lokacijom.

Centar za filmsku umetnost „Art & Popcorn“ zakupio je devastirani objekat bioskopa Abazija u toku 2014. godine na javnom konkursu, sa namerom da se objekat kulturnog dobra u potpunosti revitalizuje u kulturni centar “ABAZIJA- MUZEJ FILMA”, što ima višestruki značaj. Kao jedinstveni arhitektonski objekat i najstariji aktivni bioskop na prostoru bivše Jugoslavije, zgrada Bioskopa Abazija čini sastavni deo zakonom zaštićene arhitektonske celine Palićkog jezera i predstavlja veliki kulturni i turistički potencijal.

Vrlo brzo se kao saradnik na obnovi i rekonstrukciji bioskopa Abazija uključuje i Otvoreni univerzitet Subotica kao izvršni producent Festivala Evropskog Filma Palić koji se tradicionalno održava i u bioskopu Abazija. U saradnji sa Otvorenim univerzitetom Subotica obezbeđena su sredstva za obnovu enterijera i eksterijera, u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma.

U okviru bioskopa Abazije, pored bioskopske sale, postojaće galerijski prostor sa stalnom izložbenom postavkom posvećenom istoriji kinematografije na prostoru Vojvodine, sa posebnim akcentom na istorijat kinematografije na prostoru Subotice i Palića. Kroz stalne postavke fotografija i tehničkih eksponata, posetioci će imati prilike da upoznaju istorijat kinematografije. Kinematorafija je jedina umetnost čiji je razvoj direktno vezan za razvoj tehničkih rešenja nosača slike i zvuka. Muzej će posedovati stalni izložbeni prostor, prostor predviđen za gostujuće izložbene postavke, salu za redovni bioskopski repertoar koja će se koristiti i preko dana za edukativne projekcije posetilaca muzeja, kao i letnjim amfiteatrom za projekcije i predstave na otvorenom.

Potpunom rekonstrukcijom objekta, omogućava se redovni program tokom čitave godine koji će biti fokusiran na plasman i promociju evropske kinematografije, sa akcentom na kinematografiju Srbije i nacionalnih manjina. Takođe imaćemo mogućnost održavanja filmskih manifestacija, multimedijalnih izložbi, projekata i festivala u toku cele godine.

Bioskop Abazija već petu godinu za redom funkcioniše kao jedna od lokacija Palićkog festivala evropskog filma, jednog od 5 najboljih evropskih festivala 2017. godine u organizaciji EFA- Evropske festivalske organizacije.

Kroz iskustvo rukovođenjem programima u bioskopu Fontana, centru evropskog i dečijeg filma na Novom Beogradu, Centar za filmsku umetnost Art & Popcorn ima domaći i međunarodni potencijal da sprovodi ove programske aktivnosti i u bioskopu Abazija, koji je član Europa Cinemas već od 2019. godine.